סרוג עולה!

כשרעות ניצבת בדירתו של רועי הוא נשבר ומגלה לה שהוא הומו. "למה אתה יוצא עם בנות? זה לא בסדר", היא אומרת לו כשמבטה נעוץ ברצפה רגע לפני שהיא בורחת בפגיעות. "אני מצטער", הוא עונה לה, ובכך משתמש במילים שבעצם החברָה הדתית, וגם החילונית, צריכה לומר לו. צריכה לומר לנו * עמית לוי בביקורת טלוויזיה על "סרוגים"
סוף-סוף!
סוף-סוף!

בפרק הקודם רועי "זורק פצצה" – הוא מספר לאחיו נתי שהוא נמשך לבנים. השאלה הראשונה של האח המופתע היא אם גם מאיר, החברותא של רועי, הומו.
סיטואציה אפשרית במציאות? אולי. סיטואציה אמינה? לא. אפשרית טלוויזיונית? בהחלט לא.

ראשית, כלל גדול בתסריטאות – לשתול רמזים.
למעט רמז שטרם נפרע ולפיו נראֶה שאבא של רועי יודע משהו, ולכן הוא אומר לְרעוּת כי הוא במקומה היה חושב פעמיים אם להתראות עם הבחור הזה, קרי הבן שלו, ולמעט רבע רמז בכך שרועי מגלה טעם טוב בעיצוב – הצופה לא הוכן כלל לעניין הנטייה ההומוסקסואליות של רועי. וגם כל הרמזים הנ"ל נשתלו באותו הפרק שרועי יוצא מהארון. קצת מדי ומאוחר מדי.

שנית, כלל חשוב בתסריטאות – אמינות.
למה שהשאלה הראשונה של נתי תהיה על מאיר דווקא – דמות שזכתה בחצי דקת מסך כששוחחה שיחה קלה עם רועי רגע לפני שהחלו ללמוד בחברותא? זאת ועוד, כשרועי ומאיר שוחחו ובדיוק נתי נכנס לבית, לא נרשם דו-שיח בין נתי למאיר, וכלל לא ברור אם נתי מכיר אותו ואם זו הפעם הראשונה שהוא רואה אותו.
בתור הומו דתי בפני עצמי ובתור מי ששמע אין-סוף סיפורים על התגובות של אנשים לידיעה שהניצב מולם הוא הומו – הייתי מצפה שנתי ישאל שאלות אחרות. למשל, "אתה רציני" – שאלה שיכולה להתאים לאופי של נתי. או למשל "מאיפה אתה יודע?" – שאלת דבילית שסטרייטים אוהבים לשאול כאילו להם מישהו אמר שהם סטרייטים. אפילו הייתי מצפה שאת המשפט שנתי אומר לקראת סוף השיחה – "אבל אתה לא נראה הומו", הוא יאמר מיד בתחילתה.

ועוד בעיית אמינות מצאתי בכך שנִראֶה שנתי הראשון שיודע על נטייתו של רועי, אבל משום מה לא נרשמה אצל רועי כל בושה או רמז לבושה. כמעט כל הומו דתי יכול לכתוב מגילות על הפעם הראשונה שהעז לספר למישהו את סודו הגדול, ועל הרגשת אי-הנעימות והבושה הטבועים בנו לאחר שנים רבות כל כך של הכחשה והסתרה, ואילו רועי "נופל על נתי" בשופי ובלי בעיות.

אבל מה לי כי אלין – "סרוגים" עושה יחסי ציבור מעולים לנושא ההומואים הדתיים ותיזכר כתכנית הדגל ששמה את הנושא על שולחן הסלון בשעות צפיית שיא בפני רבבות בני אדם. אל תשכחו שבתום העונה השנייה ב-yes הסדרה תשודר גם בערוץ 2.

"סרוגים" גם סוף-סוף מַראָה מה קורה לצד השני של המטבע. בעוד עדיין יש רבנים שחושבים שחתונה היא פתרון, ושאם הומו יתחתן יעבור לו, כעת רואים שיש שני צדדים למטבע. יש גם בחורה במשוואה הזו, רעות במקרה הזה. בסדרה רואים את התקוות שהיא תולה ברועי, את האכזבה שלה, את הכאב שלה, את שברון הלב שלה, את הבכי שלה על הספסל הציבורי, את חוסר ההבנה שלה מה היא עשתה לא בסדר או אמרה לא בסדר או התנהגה לא בסדר שגרר את זריקתה בידי רועי, הבחור שעמו הייתה לה כימיה טובה.

"סרוגים" גם חושפת את הצביעות של החברה הדתית. נתי מנסה לשדל את רועי שלא יעשה את הצעד המתבקש: להסביר לרעות שהפעם הקלישאה נכונה – זה באמת לא היא אלא הוא. הסיבה לדאגה של נתי היא שמירה על שמו הטוב. שלו עצמו, ולא של רועי. שחלילה החברָה המושלמת מסביב לא תדע שלרופא המהולל יש אח הומו, כמו שמתריס בפניו רועי.

אבל כשרעות ניצבת בדירתו של רועי כשהיא חסרת אונים – רועי נשבר ומגלה לה. "למה אתה יוצא עם בנות? זה לא בסדר", היא אומרת לו כשמבטה נעוץ ברצפה רגע לפני שהיא בורחת בפגיעות. "אני מצטער", עונה לה רועי, ובכך משתמש במילים שבעצם החברָה הדתית, וגם החילונית, צריכה לומר לו. צריכה לומר לנו.

סרוגים, yes Stars Drama HD, יום ראשון, 22:10

– – – –
ביקורת טלוויזיה זו פורסמה גם ב-nrg יהדות, א' באדר תש"ע; 15 בפברואר 2010

הדמעות שירדו לי כשהייתי אז בן 13 בחדר של הרב בישראל, שאמר לי שהומואים הם שטן מלוכלך וחטא חמור בתגובה לוידוי שלי, התחלפו בדמעות של אושר

אני זוכר שכשאוליבר נולד, חיפשנו מקום להתארח בו בבית הכנסת וגם ללכת למקווה, ואז פגשנו ברב ברוס הנדיר והמדהים שארגן לנו חגיגה מאירת עיניים בבית הכנסת בפורטלנד בארה״ב. כשהגענו, לא האמנו – המונים מהקהילה היהודית הגיעו כדי לחגוג איתנו. הרגשנו כמו משפחה אמיתית.

קרא עוד »

"מי שמפחד לחזק את שרקי ולעשות לו לייק של אמפתיה, חושש מן הטאבו המגזרי"

נציגי הציבור שמפחדים להביט במראה ששרקי מעניק להם – ישלמו מחיר אלקטורלי כשהנוער ירגיש שמנהיגותם מאבדת רלוונטיות. כשם שעזבו צעירי ש"ס ואגודה אל חיקו של בן גביר, יעזבו צעירים נוספים מפלגות נוספות שלא יישרו קו עם המאה ה־21, ועם הפוסט המכונן של מי שבסך הכל רוצה להיות אבא בשולחן שבת.

קרא עוד »

יום הבחירות

מה יעשה אדם הרוצה לרסן את מערכת המשפט, להעלות את המיסוי על עשירים, להנהיג את שיטת השוברים במערכת החינוך, לתת לכל אדם תחת שלטון ישראל זכות הצבעה לפרלמנט, אך למסד בחוק את זהותה התרבותית היהודית העברית של המדינה, כך שהיא תתמוך כלכלית במוסדות תרבותיים תורניים בלי קשר לחלקם באוכלוסייה של יהודים שומרי מצוות? היש לאדם כזה מפלגה להצביע לה? בעייתו שלו ובעייתו של הלהט"ב הדתי אינן שונות מבחינה פוליטית כלל וכלל

קרא עוד »

שתפו את המאמר