סיכום מפגש תשע עשרה של דָּרְשֵׁנִי | תגובת חז"ל למשבר הגדול של חורבן הבית

אתמול בתוכנית 'דרשני' למדנו על תגובת חז"ל למשבר הגדול של חורבן הבית דרך הפריזמה של 'תאוריית ההתרסקות' של בִּנֵיי לַפֶּה.

אתמול בתוכנית 'דרשני' למדנו על תגובת חז"ל למשבר הגדול של חורבן הבית דרך הפריזמה של 'תאוריית ההתרסקות' של בִּנֵיי לַפֶּה.

בִּנֵיי – מקימת ישיבת 'סברא' בשיקגו – טוענת שכל מסורת מגיעה לעולם כדי לענות על השאלות הגדולות בחיים – והיא ניתנת דרך סיפור אב. במקרה של היהדות, התורה והמצוות הם הסיפור האב שלנו. ואם יום אחד מגיע איזשהו משבר והכל מתרסק ושובר את הסיפור לרסיסים, מה עושים? מה עושים בעולם שכל מרכזו הדתי, החברתי והלאומי הינו בית המקדש והוא נחרב? משל למה הדבר דומה: סיפורם של להט"בים דתיים.

אופציה 1: כל החיים שלך אמרו שיש רק דרך אחת, גברים מתחתנים עם נשים וזה ציווי ה', אז מה עם זה לא מה שאני רוצה? אני אתעלם – אמשיך עם הסיפור שסיפרו והכל יהיה בסדר. האופציה הזאת כנראה גם תתרסק.

אופציה 2: אני מגלה שלא כל העולם עובד לפי מה שאמרו לי שהוא ציווי ה' – זה אומר שאני צריך לעשות את זה אחרת. אני צריך סיפור אב חדש ולמחוק את הישן. למרות שבסוף, גם משהו אחר ירסק את הסיפור החדש הזה.

אופציה 3: אני מקבל את המשבר אבל ממשיך עם הסיפור אב, מחדש דברים כדי להשתמש בסיפור אב המקורי כדי לענות על השאלות שעולים בעקבות ההתרסקות.

ולבחור באופציות האלו – הייתה שאלת השאלות של הדור אחרי החורבן. החל מהפרושים שרצו לפרוש מלאכול – שלא יכלו להתקדם בעולם בלי בית המקדש ובחרו באופציה 1. ועם הזמן הדברים התחילו להתייצב, אנשים שעזבו הכל ובחרו באופציה 2, ועד טקסים ותקנות שייסדו חכמינו, במיוחד רבי יוחנן בן זכאי ורבן גמליאל, כדי לשמור על סיפור המקורי – חשיבות בית המקדש – אבל גם להבין איך מתקדמים בעולם אחרי החורבן דרך אופציה 3. ואז לימדו אותנו חכמים לא רק איך מתמודדים עם משבר כמו החורבן עצמו, אלא איך מתמודדים עם כל חורבן או משבר שמגיע בדרכנו.

רוצים ללמוד איתנו? אם גם אתם מחפשים לימוד תורה באווירה להט"בית, מוזמנים להגיע למפגש הבא של תוכנית דרשני ב-24 ליולי.

החלמה מחורבן

ככל שאנשים נמצאים במצב נפשי גרוע יותר, עמידותם ללחצים פוחתת. כשאנשים מדוכאים או סובלים מטראומה ומחרדה – קשה להם יותר להכיל חוסר הסכמה ודעות מגוונות

קרא עוד »

לצערי נפלו בכתבה בעולם קטן מספר טעויות

בגליון הקודם (868, בראשית) פורסמה בעלון זה הכתבה "מחקר חדש: טיפולי המרה עשויים להפחית אובדנות". לצערי נפלו בכתבה מספר טעויות אשר עלולות להשאיר את הקוראים עם רושם שגוי לגבי המחקר המדובר ולגבי הקשר בין טיפולי המרה לאובדנות. קראתי את המאמר המדובר של ד"ר סולינס ואת המאמר נגדו יצא, ואבקש לתקן שגיאות אלו.

קרא עוד »

אין פה מקום לבלבול מדובר בביריונות

בתור טרנסית בעצמי, שלמדה במוסדות דתיים, אין פה מקום לבלבול מדובר בביריונות. מדובר פה בקריאה לחרם. חרם וכעס שמופנה כלפי ילד שהדבר היחיד שהוא עשה לא נכון הוא להיות שונה. מדובר בתנועת נפש אלימה ואינפנטילית של כעס על האחר והשונה רק משום היותו שונה שכאשר היא נעישת בידי מבוגרים קל וחומר בעלי כוח פובלציסטי היא רצחנית. מדובר בהמון זועם שמשתלח בילד כי מה? כי הוא נולד אחרת?

קרא עוד »

לרגל יום הנראות הביסקסואלי

לרגל יום הנראות הביסקסואלי ג'ייסון גרינספן משתף:
אני רוצה לספר לכם משהו: לפני שיצאתי מהארון לא פגשתי ביסקסואל דתי אחר. ומהסיבה הזאת, אני מתעקש לדבר על נראות ביסית.

קרא עוד »

שתפו את המאמר