אתמול בתוכנית 'דרשני' למדנו על תגובת חז"ל למשבר הגדול של חורבן הבית דרך הפריזמה של 'תאוריית ההתרסקות' של בִּנֵיי לַפֶּה.
בִּנֵיי – מקימת ישיבת 'סברא' בשיקגו – טוענת שכל מסורת מגיעה לעולם כדי לענות על השאלות הגדולות בחיים – והיא ניתנת דרך סיפור אב. במקרה של היהדות, התורה והמצוות הם הסיפור האב שלנו. ואם יום אחד מגיע איזשהו משבר והכל מתרסק ושובר את הסיפור לרסיסים, מה עושים? מה עושים בעולם שכל מרכזו הדתי, החברתי והלאומי הינו בית המקדש והוא נחרב? משל למה הדבר דומה: סיפורם של להט"בים דתיים.
אופציה 1: כל החיים שלך אמרו שיש רק דרך אחת, גברים מתחתנים עם נשים וזה ציווי ה', אז מה עם זה לא מה שאני רוצה? אני אתעלם – אמשיך עם הסיפור שסיפרו והכל יהיה בסדר. האופציה הזאת כנראה גם תתרסק.
אופציה 2: אני מגלה שלא כל העולם עובד לפי מה שאמרו לי שהוא ציווי ה' – זה אומר שאני צריך לעשות את זה אחרת. אני צריך סיפור אב חדש ולמחוק את הישן. למרות שבסוף, גם משהו אחר ירסק את הסיפור החדש הזה.
אופציה 3: אני מקבל את המשבר אבל ממשיך עם הסיפור אב, מחדש דברים כדי להשתמש בסיפור אב המקורי כדי לענות על השאלות שעולים בעקבות ההתרסקות.
ולבחור באופציות האלו – הייתה שאלת השאלות של הדור אחרי החורבן. החל מהפרושים שרצו לפרוש מלאכול – שלא יכלו להתקדם בעולם בלי בית המקדש ובחרו באופציה 1. ועם הזמן הדברים התחילו להתייצב, אנשים שעזבו הכל ובחרו באופציה 2, ועד טקסים ותקנות שייסדו חכמינו, במיוחד רבי יוחנן בן זכאי ורבן גמליאל, כדי לשמור על סיפור המקורי – חשיבות בית המקדש – אבל גם להבין איך מתקדמים בעולם אחרי החורבן דרך אופציה 3. ואז לימדו אותנו חכמים לא רק איך מתמודדים עם משבר כמו החורבן עצמו, אלא איך מתמודדים עם כל חורבן או משבר שמגיע בדרכנו.
רוצים ללמוד איתנו? אם גם אתם מחפשים לימוד תורה באווירה להט"בית, מוזמנים להגיע למפגש הבא של תוכנית דרשני ב-24 ליולי.


