חיפוש
My WordPress Page קו הקשב פתוח עכשיו
חיפוש

סוכת הרב

הרב יהודה גלעד, ראש ישיבת מעלה גלבוע ורב הקיבוץ לביא: "הרבה פעמים זו תחושה שהיציאה מהבית לסוכה, שמסמלת אולי גם יציאה מאזור הנוחות, פותחת לבבות ומאפשרת להגיע לאנשים ולרגעים שאי אפשר להגיע אליהם בתוך המסגרות של הבית" | אביחי אברבנאל משתף ברגשותיו אחרי השידור של אתמול

הרב יהודה גלעד, ראש ישיבת מעלה גלבוע ורב הקיבוץ לביא: "הרבה פעמים זו תחושה שהיציאה מהבית לסוכה, שמסמלת אולי גם יציאה מאזור הנוחות, פותחת לבבות ומאפשרת להגיע לאנשים ולרגעים שאי אפשר להגיע אליהם בתוך המסגרות של הבית" | אביחי אברבנאל משתף ברגשותיו אחרי השידור של אתמול

אביחי אברבנאל, #עושים_מקום


רגע אחרי שכבתה המצלמה של ערב "עושים מקום" שעשינו הורי ואני יחד עם הרב יהודה גלעד, הסתכלנו אחד על השני וחייכנו. כולנו חלקנו את אותה תחושה של סגירת מעגל. כמעט עשור עבר מאז היציאה מהארון שלהם בפני הקהילה פה בקיבוץ, האאוטינג שלי. זו הפעם הראשונה שאני שומע את הצד של הרב על ההתרחשויות בחוויה שלו, זו הפעם הראשונה שאנחנו, ההורים ואני מעבדים את החוויה באופן הזה, בפומבי, עבור אבא שלי זו בכלל הופעת בכורה.

ככה נראה רגע אחד מאחורי הקלעים של פרויקט "עושים מקום", שהרמנו יחד ארגוני הקהילה הדתית הגאה – חברותא, בת קול ושב"ל. רגע אחד מתוך מאות רגעים בכל אחד מהשידורים השבוע. כל רגע כזה מביא אנשים עם סיפור חיים וחווית עולם, ששמים את הלב שלהם מול המצלמה ונחשפים, פותחים את המורכבויות והרגשות שלהם יחד עם כל העולם. כל אחד מהם עושה לנו מקום בתוכו, נותן לנו הזדמנות לעשות לו מקום בתוכנו. לחוויה הזו – של שיתוף, של שיח והזדהות, אין תחליף בתיקון העולם והחברה שלנו.

באופן אישי, בשיחה שלנו היו לי הרבה רגעים שבהם הרגשתי חשוף, דברים שמעולם לא סופרו בקול. גם עבור הורי היתה כאן חשיפה כמעט חסרת תקדים. לדעתי אפילו מצד הרב גלעד – נאמרו אמירות תקדימיות. בחרנו השבוע לגעת בנקודות הכי רגישות של הקהילה שלנו, בחזיתות הכי מורכבות של המאבק. המקום של טרנס* בקהילות שלנו (גם זו הדתית וגם זו הדתית הגאה), עולמם של בני ישיבות, להט"בים חרדים ויוצאי המגזר החרדי, החזית החינוכית – והבית, המשפחה של כל אחת ואחד מאיתנו.

"באופן אישי, בשיחה שלנו היו לי הרבה רגעים שבהם הרגשתי חשוף, דברים שמעולם לא סופרו בקול". אביחי אברבנאל (צילום: רונית בצלאל)

ההתעקשות להתמודד על החיבורים האישיים של כל אחת ואחד מאיתנו בין זהויות, לצד ההתעקשות להתמודד על החיבורים החברתיים שלנו בקהילות מהן באנו או אותן בחרנו, הם המהות של הפרויקט.

והחיבור לסוכות? אולי זה התיאור שנתן הרב גלעד לחוויה שלו כרב קהילה בסוכות: "הרבה פעמים זו תחושה שהיציאה מהבית לסוכה, שמסמלת אולי גם יציאה מאזור הנוחות, פותחת לבבות ומאפשרת להגיע לאנשים ולרגעים שאי אפשר להגיע אליהם בתוך המסגרות של הבית", חוויה שאינה ייחודית רק לנו אבל מאפשרת דרכנו להעלות על השולחן נושאים נוספים. ואולי כפי שציטט הרב גלעד ממסכת סוכה דף כז ע"ב, "כל האזרח בישראל ישבו בסוכות (ויקרא כג, מב) מלמד שכל ישראל ראוים לישב בסוכה אחת" והוסיף – כל ישראל, הכוונה כל ישראל ממש. עושים מקום בסוכה – לכולם.


לכלל השידורים ששודרו בפרויקט #עושים_מקום לחצו כאן

"מי שמפחד לחזק את שרקי ולעשות לו לייק של אמפתיה, חושש מן הטאבו המגזרי"

נציגי הציבור שמפחדים להביט במראה ששרקי מעניק להם – ישלמו מחיר אלקטורלי כשהנוער ירגיש שמנהיגותם מאבדת רלוונטיות. כשם שעזבו צעירי ש"ס ואגודה אל חיקו של בן גביר, יעזבו צעירים נוספים מפלגות נוספות שלא יישרו קו עם המאה ה־21, ועם הפוסט המכונן של מי שבסך הכל רוצה להיות אבא בשולחן שבת.

קרא עוד »

היום ישבתי במונית של אבא שלי ובכיתי.

אבא שלי הביט בי דרך המראה הקטנה שתלויה במונית שלו, וראיתי לו את זה בעיינים. ראיתי שכאב לו לספר לי על ההוא שקרא לו הומו וירק. חשבתי על זה, מה זה בשביל אבא לילד הומו לשמוע אדם מבוגר אחר מקלל אותו, תוך כדי יריקה, וקורא לו ״יא הומו״

קרא עוד »

הרודפים אותנו? שבו בפינה בבקשה, עם הפנים לקיר

יש המון המון שבח לומר, ואילו פי מלא דברי שבח אין אני מספיק להודות לכל מי שראוי להודות לו. בדין הייתי צריך לסיים בשבח, אבל לבי אינו מתיר לי. העוול שנעשה לי מצד אנשים הנסמכים על שירותיי ועל תרומתי פשוט קשה מנשוא.

קרא עוד »

מצעד הגאווה בירושלים הוא לגיטימי כי ככה.

לפעמים ההסברה הכי טובה היא פשוט לא להסביר. אף אחד מעולם לא נדרש להסביר למה הוא הולך לקולנוע בציבור ולמה הוא אוכל פלאפל לצהריים בציבור כי אלה דברים יום יומיים שזכותו של כל אחד לעשות. גם ללכת ברחוב זה דבר יום יומי שזכותנו לעשות. ופעם בשנה אנחנו בוחרות לעשות את זה כולנו ביחד. ככה כיף לנו. ואם זה בא לך רע, אז מזל שאתה סתם בן אדם רגיל כמו כל אחד אחר ואף אחד לא מבקש את רשותך לצאת מהבית.

קרא עוד »

שתפו את המאמר