
אל הרפואה היווני היה אסקלפיוס (Aesculapius) וסמלו היה נחש כרוך על מטה. על פי המיתולוגיה היוונית אסקלפיוס היה בנם של אפולו וקורוניס. הוא גודל וחונך על ידי הקנטאור (חצי אדם, חצי סוס) כיירון שלימד את אסקלפיוס את רזי הרפואה, וזה הפך לרופא מוכשר – עד כדי כך שביכולתו היה להחזיר מתים לתחייה. זאוס, שהתרגז על התערבותו של אסקלפיוס בהחלטת האלים לגבי חיים ומוות, היכה אותו בברק והרגו.
אסקלפיוס נהרג עקב חתירתו תחת קביעת האלים: אלה שהחזיר לחיים היו פורעי חוק, שאיש מלבדו לא היה מוכן להתייצב לצדם. כך שכבר ביוון העתיקה נתפש הרופא כמי שאמור להושיט עזרה לכל אדם – ללא קשר למעמדו ומעשיו, ולעתים תוך סיכון עצמי.
על מקדשו של אסקפליוס באקרופוליס נכתב: "אלו הן חובותיו של הרופא… עליו להיות כאל המושיע עבדים, קבצנים, עשירים, נסיכים וכל אחד זו העזרה שעליו לתת".
הפולחן של אל הרפואה אסקפלפיוס הייתה נפוצה בכל רחבי העולם ההלניסטי – מאסיה הקטנה ועד מצרים. מקדש לאל הרפואה הוקם ברומא בשנת 291 לפנה"ס, ויותר מ-500 מקדשים מסקוטלנד ועד פרס הוקמו תחת שמו בעת שיא האמונה שבו סביב המאה השלישית לספירה ובהם סמלו של אסקלפיוס נחש כרוך על מטה.
בעקבות כך האופן שבו נתפס כיום תפקידם של רופאים טמון ברובו בסיפורי המיתולוגיה היוונית על אל הרפואה אסקלפיוס המיוצג על ידי נחש בודד כרוך על מטה.
בעקבות מעמדו של אסקלפיוס, שבועת הרופאים (שבועת היפוקרטס מהמאה הרביעית לפנה"ס) החלה במלים "אני נשבע בשם אפולו המרפא, אסקלפיוס, היגיאה, ופאנאצאה וכל האלים והאלות".
מטהו של אסקלפיוס שעליו כרוך נחש הופיע בסמלו של חיל הרפואה עם הקמתו בארה"ב בשנת 1818, וכיום מופיע בסמל חיל הרפואה של חיל האוויר האמריקאי.
בפרשת השבוע אפשר למצוא הד למיתוס היווני ששאב מהתנ"ך את אגדותיו. אך בסיפור נחש הנחושת מקור הריפוי הוא האמונה בקב"ה: וכך מתייחסים לזה גם חז"ל וכי נחש ממית וכולי.
בעקבות המיתוס היווני על אל הרפואה שסמלו נחש כרוך על נס, ובעקבות פרשת השבוע, מתפתל הנחושתן – נחש הנחושת – סביב המנורה בסמלה של ההסתדרות הרפואית בישראל ועל מטה בסמלו של חיל הרפואה בצה"ל.
שבת שלום,
בני